Cara Gampang Membuat Ulas Ulas Ikan Panggang/Asap yang Menggugah Selera

Ulas Ulas Ikan Panggang/Asap. Ulas-ulas Ikan Panggang/Asap Beli kecambah kedele & kacang panjang niatnya bikin sayur asem, ehh ternyata besuknya beli ikan asap. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, pasti akan melalui tempoh berpantang yang cukup mencabar. Mana taknya, bukan semua makanan boleh dimakan kerana dikhuatiri akan melambatkan proses penyembuhan selepas bersalin.

Ulas Ulas Ikan Panggang/Asap Sekarang ni rasa macam nak start pantang makan ayam je. sebab TB kan ada psoriasis/kulit sensitif. so. kena pantang makan benda-benda yang gatal. hemm. tapi masakan ikan ni tak berapa banyak. so TB mati kutu nak masak apa. tiba-tiba jumpa lak se bundle resepi ni. so, TB share kat blog dululah. ada yang TB memang selalu masak resepi tu. ada yang baru hari ni tahu.contohnya ikan masak. Ayam panggang homemade ala restoran ni memang sedap. Makan dengan nasi boleh, kalau nak hidang bersama kentang atau sayur-sayuran je pun layan.

Lagi mencari ide resep ulas ulas ikan panggang/asap yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal ulas ulas ikan panggang/asap yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari ulas ulas ikan panggang/asap, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan ulas ulas ikan panggang/asap yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.

Ulas-ulas Ikan Panggang/Asap Beli kecambah kedele & kacang panjang niatnya bikin sayur asem, ehh ternyata besuknya beli ikan asap. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, pasti akan melalui tempoh berpantang yang cukup mencabar. Mana taknya, bukan semua makanan boleh dimakan kerana dikhuatiri akan melambatkan proses penyembuhan selepas bersalin.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat ulas ulas ikan panggang/asap sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Ulas Ulas Ikan Panggang/Asap menggunakan 17 bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Ulas Ulas Ikan Panggang/Asap:

  1. Ambil Ikan asap/panggang (boleh pari/tongkol/bandeng/dll).
  2. Siapkan potong dadu Tempe.
  3. Gunakan Daun bawang/bawang pre diiris.
  4. Ambil Lengkuas digeprek.
  5. Siapkan Daun jeruk disobek agar keluar aroma.
  6. Sediakan Daun salam.
  7. Sediakan Santan (sy pakai 1bks kara).
  8. Gunakan Bumbu dihaluskan :.
  9. Siapkan Cabe merah.
  10. Sediakan Cabe rawit.
  11. Sediakan Bawang merah.
  12. Sediakan Bawang putih.
  13. Sediakan Kemiri.
  14. Ambil Ketumbar.
  15. Gunakan Sedikit lada.
  16. Sediakan Jahe.
  17. Gunakan Kunyit.

Tak perlu dah bayar mahal-mahal sebab anda pun boleh buat sendiri. Tapis lebihan jus daripada salmon yang dipanggang dan ketepikannya. Kemudian, gabungkan timun, salad, tomato, oren dan bawang dalam mangkuk. Panggang ikan tadi sehingga setengah masak.

Cara menyiapkan Ulas Ulas Ikan Panggang/Asap:

  1. Ikan asap dipotong sesuai selera, tempe dipotong dadu.
  2. Tumis bumbu halus, tambahkan lengkuas yg digeprek, daun jeruk, dan daun salam.
  3. Kalau sudah wangi, masukkan ikan dan tempe, aduk-aduk sebentar.
  4. Tambahkan air, masak sampai mendidih.
  5. Masukkan santan, aduk rata. Tambah garam, gula, kaldu jamur sesuai selera. Masak sampai matang.
  6. Terakhir sebelum diangkat, tambahkan irisan daun bawang.
  7. Siap disantap.

Kemudian lumur dengan kuah percik dan bakar lagi sehingga ikan masak. Ulang kaedah yang sama pada semua ikan sehingga habis. INFO CHEF: Selain ikan percik, boleh juga menggunakan ikan selar. Setelah ikan masak, masukkan kangkung dan perahan limau nipis. Pulutnya yang lembut ditambah pula dengan inti sambal ikan yang pedas, memang kombinasi yang terbaik!

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Ulas Ulas Ikan Panggang/Asap yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

SeeCloseComment