Resep Ayam bakar percik yang Bisa Manjain Lidah

Ayam bakar percik. Resepi Ayam Percik ini bukan sahaja sedap, malah sangat mudah untuk disediakan. Anda hanya perlu membakar ayam di kuali sahaja tetapi masih boleh mendapat rasa yang sedap. Hidangan ini juga hanya menggunakan bahan-bahan asas dapur yang murah untuk didapati.

Ayam bakar percik Tapi, kadangkala malas betul nak keluar ke bazar Ramadhan. Apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resepi ayam percik yang sangat senang ini. Sebenarnya, ayam percik boleh dibuat sendiri di rumah dengan cara yang amat mudah.

Lagi mencari ide resep ayam bakar percik yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ayam bakar percik yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Resepi Ayam Percik ini bukan sahaja sedap, malah sangat mudah untuk disediakan. Anda hanya perlu membakar ayam di kuali sahaja tetapi masih boleh mendapat rasa yang sedap. Hidangan ini juga hanya menggunakan bahan-bahan asas dapur yang murah untuk didapati.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ayam bakar percik, mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan ayam bakar percik enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah ayam bakar percik yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Ayam bakar percik menggunakan 17 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Ayam bakar percik:

  1. Sediakan 1 ekor ayam pejantan, potong-potong.
  2. Gunakan secukupnya garam untuk rendaman ayam.
  3. Sediakan 1/2 buah jeruk nipis, ambil airnya.
  4. Siapkan secukupnya air asam jawa.
  5. Sediakan 2 sdm gula merah.
  6. Siapkan secukupnya garam, gula, kaldu jamur.
  7. Gunakan 1 bks santan kental (kara).
  8. Siapkan secukupnya air.
  9. Ambil minyak untuk menumis.
  10. Ambil Bumbu halus :.
  11. Siapkan 12 siung bawang merah.
  12. Gunakan 4 siung bawang putih.
  13. Sediakan 1 ruas jari kunyit bakar.
  14. Siapkan 1 ruas jari jahe.
  15. Sediakan 10 cabe rawit.
  16. Siapkan 8 cabe merah keriting.
  17. Gunakan 2 btg sereh, aku skip karena tidak ada stok.

Perkongsian resepi […] Menu apa yang menjadi pilihan untuk berbuka hari ini? Apa kata cuba resipi ayam percik bakar, khas dari SEROJA? Bahan perapan ayam percik ada kami berikan di bawah ini. Nanti air ayam akan keluar sendiri.

Langkah-langkah menyiapkan Ayam bakar percik:

  1. Lumuri ayam dengan garam dan air jeruk nipis, sisihkan selama 15 menit..
  2. Tumis bumbu halus sampe harum, tambahkan air secukupnya..
  3. Tambahkan garam, gula, kaldu jamur, aduk..
  4. Tambahkan santan kental dan air asam, masukkan gula merah, koreksi rasa. Masak hingga mendidih..
  5. Masukkan ayam. Masak dengan api kecil hingga kuah menyusut dan kental..
  6. Setelah kuah menyusut, matikan api. Ambil ayam dan bakar sambil dioles bumbu kuah. Bakar sebentar hanya untuk memunculkan bau bakaran saja..
  7. Sajikan ayam dengan bumbu kuah sebagai sausnya..
  8. Selamat mencoba..

Bila ayam dah masak, asingkan dengan kuah percik tadi. Then korang bakar la ayam percik tadi dalam double sided pan atau oven. Bila ayam dah masak, cuma perlu tuang kuah percik tadi. Hehehehe Ramai yang suka makan ayam percik. Rasanya lebih sedap berbanding ayam goreng kalau betul-betul pandai buat.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat ayam bakar percik yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

SeeCloseComment